- I. Ketojenik Rejim ve Yağ
- II. Keto Rejiminde Yağın Görevi
- III. Keto Rejimindeki Yağ Türleri
- IV. Keto Rejiminde Ne Kadar Yağ Tüketilmelidir?
- V. Keto Rejiminde Yağ Tüketmenin Yararları
- II. Keto Rejiminde Yağın Görevi
- III. Keto Rejimindeki Yağ Türleri
- IV. Keto Rejiminde Ne Kadar Yağ Tüketilmelidir?
- V. Keto Rejiminde Yağ Tüketmenin Yararları
- VI. Keto Rejiminde Fazlaca Fazla Yağ Tüketmenin Yan Tesirleri
- VII. Keto Rejiminde Daha Fazla Yağ Tüketmek İçin İpuçları
- Keto Rejimindeki Yağ Hakkındaki SSS
- IX.
Ketojenik rejimler popüler bir zayıflama ve yağ yakma yöntemidir. Vücudun enerji için karbonhidrat yerine yağ yaktığı metabolik bir vaziyet olan ketozis ilkesine dayanırlar.
Ketojenik diyetin en mühim yönlerinden biri sıhhatli yağların tüketilmesidir. Yağlar, ketojenik rejimde ana enerji deposudur ve ek olarak muntazam beyin fonksiyonu ve hormon üretimi için de gereklidir.
Yağlar ve ketojenik rejimler hakkındaki birçok mit vardır. Birtakım insanoğlu ketojenik diyetlerin yağ payı yüksek olduğundan sağlıksız olduğuna inanır. Sadece bu doğru değildir. Aslen ketojenik rejimler muntazam bir halde planlandığında fazlaca sıhhatli olabilir.
Bu yazıda, ketojenik rejimde yağların rolünü ele alacağız ve yağlarla alakalı birtakım mitleri ortadan kaldıracağız. Ek olarak, ketojenik rejimde daha sıhhatli yağlar tüketmek için ipuçları vereceğiz.
I. Ketojenik Rejim ve Yağ
Ketojenik rejim, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir rejimdir. Vücudu ketozise sokmak için tasarlanmıştır; ketoz, vücudun enerji için karbonhidrat yerine yağ yaktığı metabolik bir durumdur.
Ketojenik bir rejim uyguladığınızda vücudunuz yağdan meydana getirilen moleküller olan ketonlar üretir. Ketonlar beyin ve öteki organlar tarafınca yakıt olarak kullanılır.
Ketojenik rejim kg kaybı ve yağ kaybı için fazlaca etken olabilir. Aslen, emek harcamalar ketojenik diyetlerin insanların öteki rejimlere gore daha süratli zayıflamasına destek olabileceğini göstermiştir.
Sadece, ketojenik diyetlerin hepimiz için olmadığını belirtmek önemlidir. Böbrek hastalığı ya da karaciğer hastalığı şeklinde muayyen sıhhat sorunları olan kişiler ketojenik rejim uygulamamalıdır.
II. Keto Rejiminde Yağın Görevi
Yağlar, ketojenik rejimde ana enerji deposudur. Vücuda enerji için yağ yakmak için gereksinim duyduğu ketonları sağlarlar.
Yağlar ek olarak beynin muntazam emek vermesi ve hormon üretimi için de önemlidir. Beyin ortalama %60 yağdan kaynaklanır ve muntazam emek vermesi için devamlı yağ asidi kaynağına gereksinim duyar.
Testosteron, östrojen ve progesteron şeklinde hormonlar da bir yağ türü olan kolesterolden üretilir.
Ek olarak yağlar tok ve doygunluk olmuş hissetmenize destek sunar. Bunun sebebi yağların hazım periyodunu yavaşlatması ve bu da aşırı yemeyi önlemeye destek olmasıdır.
III. Keto Rejimindeki Yağ Türleri
Birçok değişik yağ türü vardır ve bütün yağlar eşit yaratılmamıştır. Birtakım yağlar ötekilerden daha sağlıklıdır.
Ketojenik rejimde tüketilebilecek en iyi yağlar şunlardır:
- Doymuş yağlar
- Tekli doymamış yağlar
- Çoklu doymamış yağlar
Doymuş yağlar tereyağı, hindistan cevizi hasım ve palmiye hasım şeklinde yiyeceklerde bulunur. Tekli doymamış yağlar zeytinyağı, avokado ve kuruyemiş şeklinde yiyeceklerde bulunur. Çoklu doymamış yağlar balık, kuruyemiş ve tohum şeklinde yiyeceklerde bulunur.
Ketojenik rejimde trans yağ ve işlenmiş yağları tüketmekten kaçınmalısınız. Trans yağlar margarin, katı yağ ve kızarmış yiyecekler şeklinde yiyeceklerde bulunur. İşlenmiş yağlar soya fasulyesi hasım ve kanola hasım şeklinde rafine edilmiş ve işlenmiş yağlardır.
IV. Keto Rejiminde Ne Kadar Yağ Tüketilmelidir?
Ketojenik rejimde tüketmeniz ihtiyaç duyulan yağ miktarı şahsi ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Sadece bir çok insanoğlunun kalorilerinin ortalama %70’ini yağdan alması icap eder.
Ne kadar yağ yemeniz gerektiğinden güvenilir değilseniz, doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşün.
V. Keto Rejiminde Yağ Tüketmenin Yararları
Ketojenik rejimde yağ tüketmenin birçok faydası vardır. Yararlarından bazıları şunlardır:
- Kg kaybı
- Yağ kaybı
- Kan şekerinin daha iyi denetim edilmesi
- Azaltılmış apse
- Gelişmiş beyin fonksiyonu
- Artan enerji seviyeleri
Ketojenik diyetlerin kg kaybı ve yağ kaybı için etken olduğu gösterilmiştir. Aslen, emek harcamalar ketojenik diyetlerin insanların öteki diyetlerden daha süratli zayıflamasına destek olabileceğini göstermiştir.
Ne vakit
Ketojenik Rejim ve Yağ | Ketojenik rejim, kg kaybı, kan şekeri kontrolü ve genel sıhhat açısından birçok faydası olduğu yayınlanan, yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir rejimdir. |
---|---|
Keto Rejiminde Yağın Görevi | Yağ, ketojenik rejimde ana enerji deposudur ve vücuda beynin glikoz yerine kullanabileceği bir yakıt türü olan ketonları sağlar. |
Keto Rejimindeki Yağ Çeşitleri | Ketojenik rejimde tüketilebilecek doymuş yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar dahil olmak suretiyle birçok değişik yağ türü vardır. |
Keto Rejiminde Ne Kadar Yağ Tüketilmelidir | Ketojenik rejimde tüketmeniz ihtiyaç duyulan yağ miktarı, şahsi hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Sadece bir çok insanoğlunun ketojenik rejimde kalorilerinin ortalama %70’ini yağdan alması icap eder. |
Keto Rejiminde Yağ Tüketmenin Yararları | Ketojenik rejimde yağ tüketmenin kg kaybı, kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi ve inflamasyonun azaltılması şeklinde birçok faydası vardır. |
0 Yorum